НОВИНИ

Орехите помагат при диабет и предпазват от камъни в жлъчката

12 февруари 2010 21:10 | Коментари: 0
Орехите помагат при диабет и предпазват от камъни в жлъчката

Диета, богата на орехи, помага на пациентите с диабет тип 2 и спомага за борбата със сърдечносъдовите заболявания. До този извод са стигнали изследователи от университета Йейл в САЩ, цитирани в списание Diabetes Care.

Получените от тях резултати доказват, че похапването на ядки има благотворно влияние върху сърдечната дейност. Учените анализирали 24 пациенти, които консумирали средно по 56 грама орехи дневно в продължение на осем седмици, след което те се върнали към обичайния си хранителен режим. Изследването установило значително подобрение през периода с продължителната употреба на ядки в сравнение с времето, когато участниците се хранели нормално.

Оказало се още, че орехите подобряват ендотелната функция, която е първата отправна точка, когато се говори за сърдечни проблеми. Тази функция показва способността на кръвоносните съдове да се разширяват и да увеличават притока на кръв. Освен това орехите са с ниско калорийно съдържание, което ги прави подходящи за хора, страдащи от диабет.

„Ние всички знаем колко е здравословно да се яде по една ябълка на ден, но всъщност има и други храни, които трябва да включим в нашето ежедневно меню, за да постигнем конкретни ползи за здравето ни. Орехите са най-отгоре в списъка със здравословни храни“, твърдят специалистите.

Орехите са отличен източник и на омега-3-мастни киселини. Те също така съдържат манган и мед. В допълнение, орехите съдържат антиоксидантът и фитохимикал елагова киселина. В 25 грама ядки се съдържат 163 калории, 3.81 грама протеини и 16.30 грама мазнини.

Включването на орехи в храненето може да бъде важна стъпка за подобряване на кръвното налягане. Освен това те се борят с високите нива на холестерола и атеросклерозата. Орехи често се спрягат като „храна за сивото вещество“. Човешкият мозък е повече от 60% структурни мазнини, т.е. за да функционират правилно мозъчните клетки, тези структурни мазнини трябва да бъдат преди всичко омега-3 мазнини, които се съдържат в орехите и студеноводните риби.

Но това не е всичко, оказва се, че орехите помагат за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката. Източник са на мелатонин. Защитават здравината на костите и понижават риска от напълняване.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети

Никога не правете това с вещите на починалите си близки!

21.04.2024 (Коментари: 0)

Често след смъртта на близък човек хората започват да се питат какво да правят с вещите му и безопасно ли е да ги държат в дома си?Специалистите са установили, че вещите са в състояние да поглъщат енергията на притежателя си, която след смъртта му става о » Прочети