Сиропирани мидички с орехов пълнеж

Сиропирани мидички с орехов пълнеж

Често ми се случва да прегледам някоя рецепта и да не мога да спра да мисля за нея, докато не я направя! Няколко дни след Нова Година видях рецептата за тези мидички в блога на Светлана „Една Българска Кухня и бях обсебена!!! Току що бях обърнах всички тефтери на опаки в търсене на рецепта за един много подобен десерт, носещ името „Кадънски пъп„. Ядосвах се, че не мога да я открия!!! Нали знаете как понякога има неща които постоянно се изпречват пред погледа ви, а друг път  когато ги търсите целенасочено, сякаш са с покрили в дън горите… Тогава раздразнението от неуспешното откриване на рецептата за Кадънски пъп, моментално се замени с еуфорията от това да опитам новооткритата рецепта. 🙂  

Сиропирани мидички с орехов пълнеж

Оказа се, че като вкус доста си приличат с горе упоменатият десерт, макар че мидичките стават по-бързо и са доста по-интересни на външен вид. Наръсването на тестото с нишесте е като вълшебство при оформянето им. Препоръчвам ги горещо!!!

Сиропирани мидички с орехов пълнеж

  • За замерването на продуктите съм ползвала мерителна чаша, като за 1 чаена чаша съм пълнила до там където е обозначено, че е 200 мл.

Сиропирани мидички с орехов пълнеж

  • Заменила съм прясната мая (10 гр.), с мая на прах (7 гр.).
  • Добре е всички продукти да се на стайна температура
  • От една доза получих 60 бр. мидички.
  • Светлана казва, че мидичките били най-хубави били на третият ден. За съжаление не мога да потвърдя това, защото в нашата къща свършиха още на първия ден! 🙂 Сиропирах ги вечерта, останаха до сутринта за да попият сиропа и на другия ден до вечерта бяха унищожени!!!

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 7 гр.) суха мая
  • 150 мл. прясно мляко, топло (не горещо) 
  • щипка сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 100 мл. (около ½ чаена чаша) олио
  • 50 гр. (1 бр.) яйца
  • брашно за меко тесто (около 330 – 340 гр.)

За разточване, намазване и пълнеж:

  • 50-55 гр. царевично нишесте
  • 45 гр. краве масло, разтопено, за намазване на мидичките преди печене
  • 150-180 гр. орехи

За сиропа:

  • 3 ½ чаени чаши (685 гр.) захар
  • 3 ½ чаени чаши (около 750 мл.) вода
  • 1 пръчка канела

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в прясното мляко (150 мл.). Добавете щипка сол, щипка захар и част от предвиденото брашно, колкото да се получи кашица. Покрийте съда с памучна кърпа и оставете на топло за около 10 минути или докато маята шупне. Към втасалата маята се добавят олиото, яйцето, захарта и останалото брашно. Замесва се меко тесто. Купата се покрива с кърпа и тестото се оставя да почива за 20 минути. 

Отпочиналото тесто се разделя на 12 еднакви части. За разточването на тестото се полза нишесте, не брашно. Всяко парче тесто се разточва на кръг с диаметър 19-20 см. Разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като помежду им се поръсва с нишесте. Получават се 3 купчинки с по 4 кори.

Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора. Поръсва се с нишесте и се навива на стегнато руло. Всяко руло се нарязва на парчета (около 1 см.). При мен от всяко руло се получиха по 20 парчета – общо 60 бр..

Всяко парче се разточва на кръг с диаметър около 8-9 см. В едната му половина се поставят счукани орехи. Тази част в която няма ядки се прехвърля върху орехите – получава се полукръг. Краищата, където се събира тестото се притискат с пръсти, така че да прилепнат един към друг и да запечатат орехите. Така се оформят и останалите мидички – никак не е сложно.

Оформените мидички се нареждат в тави с незалепващо покритие или тави покрити с хартия за печене. Повърхността на всяка се намазва с разтопеното масло. Пекат се до зачервяване, в предварително затоплена на 180° С фурна. Стават готови бързо, затова ги наблюдавайте. 

Когато изстинат се нареждат в голяма тава. За да се напоят равномерно със сиропа е важно да са на един ред и да запълват плътно тавата, да не остава празно място. За сиропа: Захарта, водата и канелата се кипват. След това огънят се регулира и сиропа се вари тихо 5-10 минути, след което се насипва върху мидичките.

Добре е да престоят поне 8-12 часа преди да се консумират. ВНИМАНИЕ!!! Опасно вкусни, топят се в устата!!! Това е рецепта от Турската кухня – а те както сигурно знаете са царе на сиропираните сладкиши!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сиропирани мидички с орехов пълнеж
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

17 thoughts on “Сиропирани мидички с орехов пълнеж

  1. Винаги ми е харесвало кака обясняваш рецептите стъпка по стъпка,всичко изглежда толкова лесно и просто за правене…
    И аз отдавна им се каня…ама сиропирани десерти правя в къщи само по Коледните и Новогодишните празници :-), след това гледам да огранича щетите върху талията ми, е това важи само за мене, не половинката до мене не му се лепи нищо:-).
    Чудесна рецепта и много вкусно изглеждат започнах да преглъщам….Благодаря за рецептата!

  2. Благодаря ти – много си мила!!!
    Много хубави стават тези мидички, а и правенето им е забавно! Непременно ги опитай!
    Иначе и аз като теб (то май повечето жени, които познавам) се притеснявам за талията си, а съпружето не му се лепи нищо. Аз например реших да понамаля темпото за правене на сладки неща, та да мога да смогвам и да пиша и публикувам рецептите! Сега понеже наваксвам, т.е публикувам рецептите от Коледа и Нова Година и попаднах и на неща, дето съм ги написала до някъде и съм ги оставила забравени… Една много вкусна тортичка чака от изминалото лято… Е реших, че е по-добре да попиша извесно време и да преустановя правенето на сладкиши, това което имам за споделяне е повече от предостатъчно за поне 2 месеца, ако всеки дан пускам по 1 пост, и ще се отрази добре на талията ми :–)))

  3. Мария, чудни са!

    Много ми допада начинът на представяне на рецептите – стъпка по стъпка! Аз.. нямам толкова търпение, затова се възхищавам от твоето и твоите способности и умения в кухнята!

    Поздравявам те 🙂

  4. Благодаря ти Дими!
    Старая се да представям рецептите колкото мога по-ясно и снимките стъпка по стъпка много помагат за това.
    Все си мисля, че като няма такива снимки не съм обяснила с думи по най-добрия начин!
    Вярно е, че отнема двоино време време да се оформи един пост, но пък е по-лесно за обяснение и съответно за разбиране от четящия!
    Аз обаче не съм толкова прилежна колкото си ти, а прилежността е най-достойна за възхищение!
    Освен това се възхищавам на твоите така добре преценени и с разкошно качество снимки. Много бих искала и аз да се науча да правя такива, но това май е въпрос на талант във фотографията. Уж гледам да се старя!
    Благодаря ти от сърце!

  5. Мими, чудно изпълнение!
    Много ти се възхищавам за търпението и желанието да обясняваш всичко подробно. Аз не мога 🙁
    Между другото и аз спирам със сладкоправенито за известно време :-D, но тези мидички май ще ги направя на половинката 🙂 Аз не обичам сиропирани сладкиши /освен баклава естествено/, но той ги обожава. Може и да го зарадвам 🙂

    Поздрави и целувки 🙂

  6. Скъпа Тони, благодаря ти!
    Знаеш ли, относно това, което казваш, че не обичаш сиропирани сладкиши… има много случай, в които, като се каже сиропиран сладкиш – хората си представят нещо джакащо от супер сладък сироп – е това и на мен не ми харесва!
    А има ужасно много сиропирани сладкиши, които си заслужават – и тези мидички са един заслужаващ си вариянт!
    Преди години, когато отворихме ресторанта, преди аз да започна да правя баклавите и кадаифа (които в Кипър се водят традиционни сладкиши)ми направи впечатление, че ако предложиш на клиентите да опитат баклава или кадайф са малко резервирани, просто защото знаят, че е нещо убииствено сладко… Това ме накара да започна аз да ги приготвям, а не да ги купуваме от сладкарски цех. Промених сиропите да не са толкова прекалено сладки, че като изядеш половин парче вече да съжаляваш, че си го изял…
    Това което се опитвам да кажа, е че за всеки вид храна или десерт е важно да не уцелиш вариянта които е най-близо до личните предпочитания….

  7. Maria Miteva-Christou, привет!
    Мне очень нравятся ваши рецепты.
    Вы можете поставить на свой сайт переводчик от Google? Было бы очень удобно
    Спасибо! Всего хорошего.

  8. Изглеждат невероятно! Аз правих вчера такива със сирене, но за сладки не се бях и сетила! Поздравления за хубавата рецепта!

  9. Iden Спасибо за хорошие слова и утверждение!
    Я обещаю поставить Google переводчик!

    Kemi H Благодаря ти! В турската кухня има много хубави рецепти! Видях твойте кифлички, но за тях ще напиша при теб….

  10. Ех,Марийче-страхотни се тези мидички.Непреманно ще ги направя.Трябва да си отделя място в моята колекция от любими рецепти само за твоите.Благодаря за тези вкусотийки!!!
    Живка

  11. Здравей Живче, стават страхотни непременно ги пробвай!
    Много ти благодаря за комплимента!

  12. Мила Мария, благодаря за рецептата.Похапвам си ги още топли. Прекрасни са!!! Въпросче: може ли да се ползва краве масло, вместо олио?

  13. Гергана,
    стават много вкусни – нали?!

    И на нас много ни се усладиха :–)))

    Не съм ги правила с масло, но си мисля, че вкусът им би бил още по-хубав с него!
    И понеже вече си ги правила с олиото и знаеш какво тесто се получава, мисля че лесно би могла да прецениш при замяната с масло дали тестото ще има нужда да се доизмеси например!
    Случвало ми се е в сладкиши да заменя маргарин с масло и в зависимост от технологията на приготвяне им да е нужно още малко брашно или леко разреждане на тестото!
    За вкуса обаче е сигурно, че с маслого ще бъдат страхотни!
    Следващият път като ги направя вместо100 мл. олио ще сложа 100 мл. масло и ще споделя за резултата!

    Ако ти ме изпревариш, ще се радвам да напишеш за резултата!

    Хубаава вечер ти желая и прекрасно лято!

  14. Страхотни сладки,направо се топят в устата.Отличен за Мария,много пъти съм изпробвала разни рецепти от нета,но за първи път ми се получи точно както е описано в рецептата.Още веднъж браво:)

  15. Здравей Мария, много ми харесаха мидичките ,но бих искала да попитам ,тъй като излизат доста бройки, може ли преди да се сиропират, да се съхранят за по дълго време.Питам те ,защото за мен ти си доста добра кулинарка ,а и както виждам прекрасна жена.

    1. Не съм пробвала, но сматам че идеалто може да се съхранят кото след изпичане и преди да се сиропират се замразят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: