Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Орехите са ядки номер 1

Орехите са ядки номер 1

Орехи

Орехите са най-полезните от всички ядки и е препоръчително да бъдат задължителна част от всяка пълноценна диета. Орехите съдържат най-високи количества антиоксиданти в сравнение с всички останали ядки.

Освен това орехите са богат източник на фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества орехите се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт.

Орехите съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които се противопоставят на влиянието на вредните свободни радикали. Чрез ядките се набавят 8% от дневното потребление на антиоксиданти.

Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки. Учените установяват, че веществата, съдържащи се в тях, са между 2-15 пъти по-мощни от витамин Е, известен със своите антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите са необходими на организма, защото възпрепятстват вредните ефекти на свободните радикали, които предизвикват необратими промени в клетките.

Друго предимство на орехите пред останалите ядки е, че те се ядат предимно сурови, което повишава ефективността на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Орех

За да усвоим всички полезни свойства и да извлечем максимална полза за здравето ни, препоръчително е да консумираме по 7 сурови ореха на ден. Топлинната обработка отнема от качествата на антиоксидантите в ядките. Редовната консумация на ядки понижава риска от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2.

Но и останалите видове ядки притежават отлични хранителни качества. Имайте предвид обаче, че в сравнение с фъстъците, бадемите, кашуто и лешниците, орехите са най-полезни.

Добавянето на ядки към диетата наистина може да ви помогне да поддържате слаба и фина фигура. Това твърдят учени от Харвард, които открили, че жени, хапващи по шепа орехи за закуска, са се чувствали сити по-дълго време и за обяд са консумирали значително по-малко количество храна.

Мазнините в ядките са здравословни, ненаситени, затова и те са добър източник на протеини, на фибри, калий, магнезий и други важни минерали. Орехите са ядки номер 1 за сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest