Новини

Орехът може да надживее няколко човешки поколения

Още в древността хората забелязали, че ореховите ядки стимулират мозъчната дейност

Орехи
Орехите се препоръчват при анемия, високо кръвно налягане, забавен сърдечен ритъм, кожни и гъбични заболявания

Орехите са плодовете на широколистното дърво орех, появило се за пръв път по крайбрежието на Каспийско море и на територията на днешна Северна Индия. В Европа орехите били донесени от търговските флотилии на Римската империя около ІV век след Христа.

Гърците били първите, които ги култивирали масово на Стария континент. За тях най-ценно било ореховото масло.

Римляните отдавали почит на това дърво като на свещено. Причина за това било дълголетието на ореха, който може да надживее няколко човешки поколения.

Още в древността хората забелязали, че ореховите ядки стимулират мозъчната дейност. Във Вавилон например жреците забранявали на простосмъртните да ядат орехи – умни можели да бъдат само властимащите.

Орехът се препоръчва при анемия, високо кръвно налягане, забавен сърдечен ритъм, кожни и гъбични заболявания. Налагане с листа и счукани ядки от растението се прилага при гнойни процеси. Компресите и впръскванията от екстракт, приготвен от листата на ореха, намаляват възпалението при заболявания на лимфните възли, на средното ухо и на слизестата обвивка на устата.

Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C и витамин E, орехите предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност те са подходяща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза.

Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно. Комбинацията от орехи, мед и лимон е отлично средство срещу простудни заболявания и за подсилване на имунната система на хора, подложени на постоянен стрес.

На вашето внимание

Билки и билкови сборове

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Cristina Miguel
Снимка:

SXC