IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орехите са по-здравословни за сърцето от зехтина

10 октомври 2006 08 31

Благоприятният ефект на орехите върху състоянието на кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях линолеична киселина

Орехите са по-здравословни за сърцето от зехтина

Орехите се грижат по-добре за кръвоносните съдове и сърцето, отколкото зехтина, показва ново испанско проучване.

Специалистите от Барселона изследвали 24 души, на които дали обилна вечеря. Яденето се състояло от салам, кашкавал, бял хляб и кисело мляко с високо съдържание на мазнини.

В края на вечерята половината участници получи за десерт пет супени лъжици зехтин, а другата половина- осем ореха.

Изследване с ултразвук показало, че артериите на тези, които са яли орехи, са много по-гъвкави и еластични след мазната вечеря, в сравнение с тези, които са пили зехтин.

“Изследването показва благоприятния ефект на орехите върху състоянието на кръвоносната система”, обяснява ръководителят на проучването д-р Емилио Рос пред Форбс.

“Зехтинът и орехите намаляват възпалителните процеси и окисляването на артериите след приемане на силно мазни храни, но орехите са тези, които предпазват самите кръвоносни съдове”, продължава Рос.

Благоприятният ефект на орехите върху състоянието на кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях линолеична киселина, която прилича по действие на омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибата.

Според д-р Рос 30 грама орехови ядки на ден са достатъчни, за да поддържат артериите ви здрави.


КоментариКоментари