Неведнъж е потвърждавано, че орехите подпомагат мозъчната дейност и са полезни за постигането на успешна концентрация на вниманието, защото тези ядки съдържат редица жизненоважни хранителни вещества.

Ценните качества на орехите спомагат за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Полезни свойстват имат дори и листата на ореха.

Какво ги прави толкова полезни?
Орехите са богати на фибри, витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки. 

Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза.

За какво са полезни орехите?
Спомагат здравословния начин на живот. Идеалното съотношение на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини е 4:1. Това е от съществено значение за здравословния начин на живот. А именно такова е и съотношението между тези две основни мастни киселини в орехите!

Намаляват риска от сърдечни заболявания. Орехите съдържат алфа-линоленова киселина - една от основните омега-3 мастни киселини, подобни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Тези основни мастни киселини подобряват сърдечно-съдовото здраве, като предотвратяват нестабилен сърдечен ритъм и чрез контролиране на образуването на плаки в кръвоносните съдове. Спомагат и за намаляване на „лошия“ - LDL холестерол, и С-реактивния протеин - възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания.

Изследване установи, че нивата на С-реактивен протеин спадат с почти 75%, общият холестерол с 11%, а LDL-холестеролът с 11-12% при пациенти, консумиращи храна, богата на алфа-линоленова киселина. Тя се съдържа в продукти като орехи, орехово и ленено масло. Подобни ползи са открити при хора с диабет тип 2, които са с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.

Намаляват ефекта от богата на мазнини храна. Според проучване, проведено от испански изследователи, консумацията на шепа орехи, заедно с мазна храна, помагат за защита на артериите от лошите ефекти на богати на мазнини хранителни продукти. А богата на мазнини храна може временно да „зашемети“ артериите и да доведе до тяхното втвърдяване.

Понижават ефекта от стреса. Редовната консумация на орехови ядки спомага за по-успешното справяне със стреса. Хората, които показват "преувеличен" биологичен отговор към стреса, са с по-висок риск от сърдечни заболявания. Екип от учени от Пенсилванския държавен университет извършва проучване, включващо 22 здрави възрастни с повишен LDL-холестерол. Изследователите откриват, че включването на орехи и орехово масло в хранителния им режим понижава високото кръвно налягане, провокирано от стрес.

Помагат в битката с рака. Хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са двата фактора, които представляват висок риск за развитие на ракови клетки. Затова орехите, обогатени с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, помагат в борбата срещу онкологични заболявания.

Съществуват и изследвания, доказващи ефективността на ядките при рак на простатата и рак на гърдата. Проучване показва, че 2 шепи орехи на ден могат да намалят риска от развитие на рак на гърдата, и да спомогнат за ограничаване на растежа на тумора при рак на гърдата. Според изследователите, фитостеролите, съдържащи се в тези ядки, се свързват с естрогенните рецептори, за да забавят растежа на рака на гърдата.

Храна за мозъка. Поради наличието на омега-3 мастни киселини, както и други полифеноли, които действат като антиоксиданти, орехът е наричан „мозъчна храна“. Изследване, проведено в Университета "Тъфтс" в Бостън, установява, че консумацията на 1,5 г орехи на ден повишава мозъчната дейност, подобрява концентрацията и поведенческите умения на участниците.

Поддържат здравето на костите. Орехите съдържат противовъзпалителни хранителни вещества, които подпомагат поддържането на здравето на костите. Проучване показва, че приемът на големи количества орехи води до спад в нивата на N-телопептиди на колаген тип 1. Тези компоненти служат като индикатор на костната обмяна, а намаленото кръвно ниво представлява по-добра костна стабилност и по-малка степен на минерална загуба от костите.
 

Подобряват качеството на съня. В състава на орехите влиза мелатонин - хормон, който се произвежда естествено от епифизната жлеза. Той има мощен антиоксидантен потенциал. Мелатонинът е от решаващо значение за регулирането на съня и други процеси. Добавки, съдържащи хормона, се използват от хора, които имат проблемен и нередовен сън. Изследване, проведено в Университета на Тексас, показва, че консумацията на орехи може да повиши кръвните нива на мелатонин и антиоксиданти.

Елексир от зелени гръцки орехи и пчелен мед пък помага за подсилване на имунната система, възпалителни процеси в устната кухина, за очистване на кръвта и паразити в организма, както и срещу хронични кожни заболявания. Полезен е и при бъбречни поликистози, ангини и заболявания на черния дроб.

Орехите са с високо съдържание на калории, затова хората с наднормено тегло следва да внимават с количествата. Препоръчителната дневна доза е около 42 г - достатъчна е за постигането на максимални ползи от консумацията на орехи за здравето.