орех - антиоксидантОрехите са най-полезните ядки и трябва да присъстват повече в ежедневната ни храна, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американски учени. Всички ядки са полезни за здравето. Орехите обаче съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците.

Д-р Джо Винсън от университета на Скрантън анализира количеството антиоксиданти в девет вида ядки и установи, че шепа орехи съдържа два пъти повече полезни съставки от същото количество от всички други популярни ядки. По-голямо е не само количеството на антиоксидантите, но и качеството и ефектът им.

Антиокисдантите в орехите са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести.

От предишни изследвания е известно, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, диабет тип 2 и други болести.

Антиоксидантите са полезни, защото спират верижни реакции, които увреждат клетките.

actualno.com